Pinhole: Camera Obscura

Pinhole fotografie is fotografie zoals het ooit is begonnen. Het heet ook wel: Camera Obscura. In een notedop; het is een lichtdicht houten doosje met een klein gaatje aan de voorkant, ergens tussen 0,2 - 0,8 mm. Achter in het doosje bevindt zich lichtgevoelig papier en neemt zo het beeld op en wordt later 'ontwikkeld'. Nb het beeld komt dus binnen via 'de pinhole' en er komt dus géén lens aan te pas.

Ik had de term wel eens voorbij horen komen en gelezen, maar nooit echt bij stil gestaan wat het nou eigenlijk is. En diep in m'n hart wist ik dat ik er ooit wel door gegrepen zou worden.

 

Resultaten

De pinhole-foto's waren mij al eens opgevallen en in uiteenlopende kwaliteiten. De ene was zeker scherper dan de andere, maar wat is nou dat magische wat iemand lokt in dit genre?

Als ik het zou moeten omschrijven, dan zou ik het 'dreamy and creamy' noemen. Het lijkt op een out-of-focus met een bepaalde softness. De kijker wordt soms wel 80 jaar terug in de tijd te gestuurd en zeker wanneer de shots een goede bewerking naar zwart-wit krijgen.

 

Met een DSLR?

De reden dat ik het onderwerp voorbij liet gaan was waarschijnlijk omdat ik niet veel zin had om ook nog eens een 'houten-doosje-met-een-gaatje' te gaan kopen. Tot dat ik las dat je met je DLSR op een vergelijkbare manier dezelfde resultaten kunt maken en toen ging er een belletje rinkelen. Er werden voor het gemak drie manieren genoemd.