Long Exposure

Spelen met 'licht en tijd' is een mooie uitdaging en er zijn hele leuke effecten mee te bereiken. Iedereen kent wel die ansichtkaarten van vroeger van L'Arc de Triomph die 's avonds is verlicht met die bekende 'lichtsporen' van het verkeer er omheen. Misschien wel het bekendste voorbeeld. Een ander voorbeeld: de watervallen die gefotografeerd zijn alsof het water in een soort room lijkt te zijn veranderd. Of een plein met mensen die een soort bewegende schimmen lijken te zijn...

De voorbeelden die ik hier noemde zijn 'Long Exposures', de lange-belichtings- of ook lange-sluitertijdfoto's. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een vast camera-standpunt en een lange sluitertijd variƫrend van enkele seconden tot enkele uren. Deze methode wordt vaak gebruikt in oa nacht-, portret-, landschap- en straatfotografie.

 

Doel en uitvoering

Het doel is om de beweging vast te leggen van het bewegend object ! Waarom is dit schuin gedrukt?? Nou, er zijn nl meerdere methodes om beweging in foto's te krijgen zoals bv dmv 'zoom burst/pull zoom/zoom blur, panning. De resultaten van dezen zullen ook beweging weergeven, alleen de achterliggende gedachte en uitvoering van de betreffende technieken zijn anders en vergen zeker meer oefening. Ze komen op een andere manier tot stand zou je kunnen zeggen. Kijk hier om de verschillen te ontdekken <>zoomburst<> en op <>panning<> <- deze links nog aanmaken!

Bij Lange Sluiter-foto's, zoals in dit onderwerp bedoeld, geef je de camera een vast standpunt. Dit door een statief te gebruiken of desnoods van een muurtje oid te schieten. Een vast punt voor de camera dus, omdat het bewegende object zelf zijn beweging gaat maken en niet de camera (!) Bedenk en stel je compositie in.

Nu komt de sluitertijd aan de beurt. Voor een juiste belichting zul je wel je camera (en de beperkingen) moeten kennen. Over het algemeen leer je dit het snelst door test shots te gaan maken en aan te passen waar nodig. Aangeraden wordt om in Manuele stand te werken, maar vaak zal de Shutter Priority ook toereikend zijn.

Om een lange sluitertijd in te kunnen stellen heb je sowieso weinig licht nodig. Dat is geen probleem als je omgeving al (redelijk) donker is. Maar wat nu als je op een zonnige dag een waterval wilt fotograferen met een shutter speed van 5 seconden? Oplossing: zet een ND-filter op je lens om de licht-inval te vertragen/verminderen. Ook zijn er flexibele filters om op je lens te schroeven, deze hebben verschillende standen en stel je lichter/donkerder door er aan te draaien en dus je sluitertijd te veranderen.

 

Equipment

Nog even op een rij wat je voor gereedschap nodig hebt. Camera, statief, draadontspanner is wenselijk om evt camera shake te voorkomen, ND-filter voor het geval je te veel licht vangt en je sluitertijd niet lang genoeg kunt zetten. In principe kun je dus met heel weinig middelen al aan de slag en mocht je willen perfectioneren, dan hebben we gelukkig genoeg info op internet... Succes!