Minimalisme

In de fotografie wordt minimalisme omschreven als ...

Een stijl die wordt gedomineerd door eenvoud, veel 'negative space' en focus op een minimaal onderwerp evenals kleuren vormen en lijnen. Ook wel: Minimal Art. Hier is ook de quote "Less is More" onststaan. In minimalistische fotografie is het cruciaal dat er geen verstorende elementen aanwezig zijn.

Vaak zijn 'eenzame' objecten in veel ogenschijnlijk loze ruimte afgebeeld. Echter, er zitten wel degelijk doelen in verborgen. Het geeft ten eerste een gevoel van verhouding. Daarnaast wordt het oog vrijwel direct naar het onderwerp geleid, omdat er geen 'strijd' is tussen meerdere onderwerpen.

De fotografische mogelijkheden zijn eindeloos, ze zijn overal en je moet er naar leren kijken, want je mist anders misschien wel heel veel kansen. Leer ook om 'out-of-the-box' te denken, zoek als fotograaf naar unieke en verborgen mogelijkheden. Zelf zoek ik naar mogelijkheden om onderwerpen te isoleren om zo alle verstorende elementen op voor- en achtergrond buiten schot te brengen. Mijn idee is dat de derden-regel hier minder streng wordt toegepast dan in andere disciplines (is dit ook out-of-the-box?)

 

Waarom?

Wat zijn eigenlijk de redenen om minimalistisch te gaan fotograferen? Veel mensen worden gepakt door de eenvoud en de rustige uitstraling. Ondanks de minimale informatie van een foto, kan de kracht enorm zijn.

Het is een grote uitdaging om met zo weinig mogelijk informatie een sterke 'eye catcher' te creëren die de aandacht van de kijker lang blijft vasthouden.

Tegelijkertijd valt het op dat Minimalisme, Abstract, Monochroom en ICM onderling veel raakvlakken hebben, want de ingrediënten lopen in elkaar over. En juist dat is misschien ook wel een reden dat bij veel fotografen en kijkers een meervoudige interesse opwekt.

 

Ingrediënten

Voor een sterke compositie wordt vaak een aantal belangrijke richtlijnen gebruikt

Creatieve tip: Probeer of jouw idee voor het shot ook werkt als het 'out-of-focus' zou zijn...